Geld lenen

Geld lenen. Zoveel aanbieders en zoveel vormen. Een onoverzichtelijk bos is het. Wat zijn de leningen waar je tussen kan kiezen en waar ben je het voordeligst uit? Hierbij een overzicht voor privéleningen, en ... Lees meer

Geld lenen. Zoveel aanbieders en zoveel vormen. Een onoverzichtelijk bos is het. Wat zijn de leningen waar je tussen kan kiezen en waar ben je het voordeligst uit? Hierbij een overzicht voor privéleningen, en zakelijke leningen. Zoals wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?


Inhoud

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij je altijd tot een maximaal bedrag mag bijlenen. Het bedrag dat je kan lenen hangt af van je inkomen en kan oplopen tot een ton. Met een doorlopend krediet heb je altijd de beschikking over dat geld. Enkele kenmerken van het doorlopend krediet:

  • De rente van het doorlopend krediet is variabel.
  • Je mag boetevrij in een keer de lening aflossen.
  • Eenvoudig overstappen naar andere kredietverstrekker.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is de klassieke lening zoals iedereen die kent. Je spreekt een bepaald bedrag af inclusief een vast rentepercentage. Je krijgt al het geld direct op je rekening gestort, en je begint al meteen de volgende maand met aflossen. Vervroegd aflossen kan vaak niet, zonder een ‘boete’ te betalen. De rente staat vast, maar je weet wel altijd waar je aan toe bent.


Rood staan

Het is de meest populaire leenvorm: rood staan op de bankrekening. Maar het is tegelijkertijd ook een van de duurste vormen van geld lenen. Banken vragen meestal maximale rente voor het bedrag dat je rood staat (14 procent). Wel is het zo dat het bedrag dat je rood staat meestal niet hoger mag zijn dan enkele duizenden euro’s, wat afhankelijk is van je inkomen. Ben je in staat een doorlopend krediet af te sluiten, dan is dat vaak echter een stuk goedkoper.

Geld Lenen Met Onderpand

Een veel gebruikte maar redelijk onbekende manier van geld lenen is geld lenen met een onderpand. Deze vorm van geld lenen kent het minste risico. Je leent namelijk geld door iets in onderpand te geven. Na een afgesproken periode geef je het geld inclusief de afgesproken rente terug in ruil voor je onderpand. Dit kan bijvoorbeeld met sieraden maar ook met spelcomputers of telefoons.

Geld lenen voor auto

Leningen om een auto te kopen zijn er ook. U kunt hiervoor kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, maar er is ook een speciale leenvorm die het kopen van een auto makkelijk maakt. Dit is de huurkoop. Bij dit soort leningen blijft de autodealer of de kredietverstrekker eigenaar van de auto, totdat u het volledige bedrag heeft terugbetaald. Maar hier kleeft wellicht een zwaarwegend nadeel aan, zegt het Nibud.

Als u de maandelijkse aflossing niet kunt opbrengen, en u heeft het verschuldigde bedrag nog niet voor 75% afbetaald, bent u uw auto kwijt. Als de opbrengst van de auto dan niet genoeg is om uw schuld af te betalen, moet u de rest alsnog betalen.


Geld lenen met laag inkomen

Om een doorlopend krediet of persoonlijke lening aan te vragen moet je meestal wel een vast inkomen hebben van minimaal 120% van het minimum inkomen. Heb je minder inkomsten, dan kan je eventueel terecht bij een sociale bank. Die bieden ook persoonlijke leningen en sommige zelfs doorlopend kredieten aan. Hier kan je ook terecht voor geld lenen met een uitkering

Particulier geld lenen

U kunt ook gebruik maken van een nieuwe manier van geld lenen: peer to peer lenen. Ofwel u kunt geld lenen van particulieren via speciale online platforms. Deze platforms nemen nu eindelijk in Nederland ook toe. U kunt zich hier inschrijven voor een lening. Na goedkeuring van uw aanvraag komt deze online te staan. Zodra uw gewenste leenbedrag volgeschreven wordt, krijgt u de lening uitbetaald.

Lening oversluiten

Dure leningen kunt u ook oversluiten. Dat betekent dat u een lening kan inruilen voor een andere lening. Dit wordt vooral gedaan met een doorlopend krediet zodra er een goedkopere op de markt komt. U kunt een persoonlijke lening ook oversluiten, maar alleen na betaling van een boete. Of dit voor u een juist keuze is ligt eraan maar het is altijd de moeite waard om het uit te laten rekenen.

Snel geld lenen

Snel geld lenen gaat het makkelijkst als je reeds een lening hebt en daar wat bij kan doen. Dat kan makkelijk als je rood kan staan, als je een creditkaart hebt of als je reeds een doorlopend krediet hebt. Is dat niet het geval, dan kan je vaak binnen een dag of zelfs sneller een nieuwe lening afsluiten.

Minileningen

De minilening staat synoniem voor snel geld lenen zonder papieren. Bij een aantal aanbieders hoef je alleen een online formuliertje in te vullen en je hebt zo een lening. Wel zijn de kosten vaak erg hoog. De kredietaanbieders vragen extra kosten boven op de rente, bijvoorbeeld om de lening direct uit te betalen. Die kosten noemen ze garantiekosten en gaan vaak (om onder regelgeving uit te komen) via een derde partij.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie ook