Minilening aanvragen

Wilt u een minilening aanvragen, een kleine lening van 100, 200, 400, 800, of 1000 euro? Een simpel formulier is vaak genoeg om dit snel en binnen 24 uur op uw rekening te krijgen. ... Lees meer

Wilt u een minilening aanvragen, een kleine lening van 100, 200, 400, 800, of 1000 euro? Een simpel formulier is vaak genoeg om dit snel en binnen 24 uur op uw rekening te krijgen. Maar pas goed op bij welke minilening aanbieder u direct een minilening of minikrediet aanvraagt. De kosten kunnen vrij fors zijn. Gelukkig zijn er ook alternatieven.


  • Je kunt een minilening aanvragen bij Saldodipje.nl. De kosten zijn behalve de wettelijke rente 20-30% van de leensom. Dit is anno 2021 de enige minilening aanbieders in Nederland.
  • Bekijk ook de opties bijvoorbeeld via Krediet Groep Nederland. Daar kunt u vanaf 1.000 euro lenen. Er zijn trouwens meer alternatieven voor de minilening.
  • Als je kiest voor een doorlopend krediet van 1500 euro, dan hoef je ook niet alles direct op te nemen van je lening. Er zijn meerdere partijen bij wie je direct een lening kan aanvragen en binnen een dag een offerte zal ontvangen. Check bijvoorbeeld Krediet Groep Nederland of KredietSpotter.nl.

Let op: Het risico van een minilening is dan ook hoog. De minilening wordt daarom vaak afgeraden voor mensen met schulden of laag inkomen. Vooral personen met schulden, weinig inkomen of een negatieve BKR registratie moeten goed nadenken of ze een minilening willen.

minilening

Inhoud

Saldodipje Minilening

De bekendste aanbieder van minileningen is Saldodipje. De aanbieder biedt snel (binnen 1 dag) en makkelijk een lening aan zonder papierwerk. Je hoeft vaak alleen een formulier in te vullen, en je te identificeren via de bank. Per e-mail krijg je dan vrijwel meteen een voorstel om maximaal 400 euro te lenen als je voor de eerste keer komt lenen. Na akkoord wordt het geld direct gestort. Tijdens weekdagen heb je het geld dan vrijwel direct op je rekening staan.

Let op: de leningen van Saldodipje zijn duur en dat is niet even duidelijk. Je moet namelijk een verplichte garantsteller kiezen en daar vragen ze 20 tot 35 procent kosten voor, afhankelijk van hoelang je de lening wilt hebben. Een lening van 300 euro voor 30 dagen kost je bijvoorbeeld snel 85 euro. Daarnaast geldt ook:

  • Je moet de lening binnen de afgesproken periode (15, 30 of 45 dagen) terugbetalen inclusief de erg hoge kosten voor de garantstelling.
  • Had je al eerder een lening bij Saldodipje, dan kan je tot 800 euro lenen of zelfs 1600 euro (dit heet een pluslening) en kan je dit gewoon zelf online regelen.
  • De minilening aanbieder doet geen toetsing bij het bkr en eist geen voorwaarden of ingezonden documenten.


Alternatief voor de Minilening

Vindt u de minilening ook te duur? Geen nood, er zijn best veel alternatieven voor de minilening. Zo kunt u ook een lening afsluiten met een hogere kredietlimiet, bijvoorbeeld een doorlopend of flexibel krediet. Met zo’n lening kunt u geld opnemen tot uw zelf gekozen kredietlimiet. Heeft u alleen maar een klein bedrag nodig, dan hoeft u bovendien niet meer dan dat op te nemen – ook al heeft u een doorlopend krediet van bijvoorbeeld 5000 euro. Heeft u hierin interesse? dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij KredietSpotter.nl of Krediet Groep Nederland.

  • Via deze aanbieders kunt u binnen 3 tot 5 dagen uw lening gestort hebben. U kunt er direct terecht voor een lening vanaf 2.500 euro.
  • Kiest u voor een doorlopend krediet dan hoeft u dus niet alles van dit geld op te nemen. U bent dan in veel gevallen goedkoper uit dan een minilening. Ook als u alleen 500 euro of 1000 euro wilt lenen.
  • Bekijk de opties bijvoorbeeld via Krediet Groep Nederland. Daar kunt u vanaf 2.500 euro lenen en krijgt u binnen 20 minuten antwoord op uw aanvraag.
  • En ook hier geldt: kiest u voor een doorlopend krediet dan hoeft u niet alles op te nemen. Een klein bedrag opnemen van uw krediet is dan net zo goed mogelijk. Rente betaalt u alleen over het openstaande bedrag.

Overige alternatieven

  • U kunt ook snel cash geld lenen via zogenoemde pandjeshuizen. Je krijgt dan geld voor onderpand.
  • Daarnaast zijn er meer andere alternatieven voor de minilening. Bijvoorbeeld als u wilt geld lenen om spullen te kopen, zoals spullen kopen en achteraf betalen zonder rente
  • Er ook speciale mogelijkheden voor personen met schulden via de Kredietbanken van de Gemeente. U kunt wellicht in aanmerking komen voor een sociale lening, bijvoorbeeld om bestaande schulden af te lossen.


Minilening.nl en overige aanbieders

Minilening.nl was een van de eerste aanbieders van minilening in Nederland. Bij dit bedrijf kon je een minilening aanvragen tot begin 2014. Het bedrijf had veel klachten, maar staakte uiteindelijk zijn activiteiten naar aanleiding van een rechtszaak. Het zag daarna geen brood meer in de minileningen.

Volgens de Nederlandse wet is het namelijk niet toegestaan om (op jaarbasis) meer dan 14% aan kosten te berekenen voor een lening, inclusief de rente. Dat maakt de minilening voor de kredietgevers niet rendabel. De kosten van de minilening van Ferratum en Cashper waren op jaarbasis namelijk veel hoger dan dat. Anders zouden de bedrijven geen winst maken.

Daarom ook zijn tussen 2011 en 2014 veel andere aanbieders van de minilening, zoals Betaaldag, Easycredit en Voorschotje.nl, gestopt met het geven van krediet. Bovendien hebben veel aanbieders, waaronder Ferratum en Cashper, hoge boetes van de AFM gekregen of zijn ze verboden.

Op dit moment ontwijken minilening aanbieders bewust de wet door officieel vanuit het buitenland te opereren of gebruiken ze andere constructies. Zoals AFM stelt: “Instellingen blijken creatief in het bedenken van nieuwe kredietvormen en kostenvergoedingen.” Zolang de kredietverstrekker geen kantoren heeft in Nederland, en ook geen Nederlandse telefoonnummer, is het legaal om de lening vanuit het buitenland aan te bieden. Dit betekent echter niet dat kosten hoger dan de wettelijke rente ook zijn toegestaan.


Ferratum Minilening

Een minilening aanvragen bij Ferratum.nl kan niet meer. Ferratum is sinds 2021 gestopt met het aanbieden van minileningen. Het bedrijf doet dit nu alleen nog onder de merknaam van Saldodipje. Saldodipje werkt hetzelfde als de Ferratum minilening en is eigenlijk ook van dezelfde eigenaar. U kiest hier een garantsteller tijdens het aanvragen. Dit kost extra geld, zo’n 20 tot 30%. Dus als u een lening aanvraagt van 200 euro, betaalt u 40 tot 60 euro aan extra kosten. Wees hier bewust van als u de aanvraag doet.

Heeft u al een minilening bij Ferratum aangevraagd, dan zult u bovendien geen lening kunnen krijgen bij Saldodipje. Pas als u de minilening heeft terugbetaald kan dit weer. Meerdere minileningen tegelijk afsluiten is dus niet mogelijk bij Saldodipje en Ferratum.

Cashper Minilening

Let op: Cashper is ook gestopt met het aanbieden van minileningen. Cashper was een nieuwe aanbieder van minileningen in Nederland. Bij Cashper betaal je extra voor een minilening als je het geld binnen een dag wilt ontvangen, geen formulieren wilt invullen en als je wilt dat de aanvraag meteen in behandeling wordt genomen.