Minilening aanvragen

Wilt u een minilening aanvragen, een kleine lening van 100, 200, 400, 800, of 1000 euro? Een simpel formulier is genoeg om dit snel en binnen 24 uur op uw rekening te krijgen. Maar pas goed op bij welke minilening aanbieder u direct een minilening of minikrediet aanvraagt. De kosten kunnen vrij fors zijn. Gelukkig zijn er ook alternatieven.

 • Tip: u kunt tegenwoordig ook terecht voor een lening van 1500 euro via de Spaanse bank Santander, zonder extra hoge kosten. Als je kiest voor een doorlopend krediet bij Santander van 1500 euro, dan hoef je ook niet alles direct op te nemen van je lening.
 • U kunt per direct een minilening aanvragen bij Ferratum.nl of Saldodipje.nl, maar hier zijn wel degelijk hoge kosten aan verbonden. Dit zijn anno 2019 de enige minilening aanbieders in Nederland.
 • Deze kosten voor een verplichte garantsteller zijn niet meteen zichtbaar vanaf de websites van de minilening aanbieders, maar liggen tussen de 25% tot 30% van de lening. Heb je een eigen garantsteller dan betaal je alleen de lage rentekosten.
 • Het risico van een minilening is dan ook hoog. De minilening wordt daarom vaak afgeraden voor mensen met schulden of laag inkomen.
 • Vooral personen met schulden, weinig inkomen of een negatieve BKR registratie moeten goed nadenken of ze een minilening willen.
 • Er zijn trouwens ook alternatieven voor de minilening die goedkoper zijn. Zo kunt u ook direct een lening van 1500 euro aanvragen via de Spaanse bank Santander.

Ferratum Minilening

De bekendste aanbieder van minileningen is Ferratum. De aanbieder biedt snel (binnen 1 dag) en makkelijk een lening aan zonder papierwerk. Je hoeft vaak alleen een formulier in te vullen, een foto van je identiteitskaart op te sturen. Per e-mail krijg je dan vrijwel meteen een voorstel om maximaal 400 euro te lenen. Na uw akkoord wordt het geld direct gestort. Tijdens weekdagen heb je het geld dan vrijwel direct op je rekening staan.

Let trouwens goed op: de leningen van Ferratum zijn duur en dat is niet even duidelijk. Je moet namelijk een verplichte garantsteller kiezen en daar vragen ze 20 tot 35 procent kosten voor, afhankelijk van hoelang je de lening wilt hebben. Een lening van 300 euro voor 30 dagen kost je bijvoorbeeld snel 85 euro. Daarnaast geldt ook:

 • U moet de lening binnen de afgesproken periode (15, 30 of 45 dagen) terugbetalen inclusief de erg hoge kosten voor de garantstelling.
 • Had je al eerder een lening bij Ferratum, dan kan je tot 800 euro lenen en kan je dit gewoon zelf online regelen.
 • Ferratum biedt overigens ook minileningen aan onder de naam Saldodipje.nl, maar de kosten en voorwaarden zijn exact dezelfde.
 • De minilening aanbieder doet geen toetsing bij het bkr en eist geen voorwaarden of ingezonden documenten.
 • Maar informatie over Ferratum vind je hier en direct je lening aanvragen kan hier.


Saldodipje Minilening

Een minilening aanvragen bij Saldodipje.nl is eenvoudig en snel. Saldodipje werkt hetzelfde als de Ferratum minilening en is eigenlijk ook van dezelfde eigenaar. U kiest hier een garantsteller tijdens het aanvragen. Dit kost extra geld, zo’n 20 tot 30%. Dus als u een lening aanvraagt van 200 euro, betaalt u 40 tot 60 euro aan extra kosten. Wees hier bewust van als u de aanvraag doet.

Heeft u al een minilening bij Ferratum aangevraagd, dan zult u bovendien geen lening kunnen krijgen bij Saldodipje. Pas als u de minilening heeft terugbetaald kan dit weer. Meerdere minileningen tegelijk afsluiten is dus niet mogelijk bij Saldodipje en Ferratum.

Cashper Minilening

Let op: Cashper is per eind april 2016 gestopt met het aanbieden van minileningen. Cashper was een nieuwe aanbieder van minileningen in Nederland. Bij Cashper betaal je extra voor een minilening als je het geld binnen een dag wilt ontvangen, geen formulieren wilt invullen en als je wilt dat de aanvraag meteen in behandeling wordt genomen.

 • Een minilening bij Cashper kost weinig (je betaalt alleen rente) zolang je een week kan wachten. Je betaalt dan namelijk geen extra servicekosten.
 • In de andere gevallen ben je wel meer geld kwijt voor een lening. Cashper rekent 20 of 25 procent aan extra servicekosten als je binnen 1 of 4 dagen het geld wilt ontvangen.
 • Wil je meer informatie over Cashper, kijk dan op deze webpagina.

minilening

Loandome Minilening

Tot voor kort kon u ook terecht bij Loandome.com voor een minilening. De website van Loandome is niet meer in het Nederlands en het is onbekend of u nog een lening kunt aanvragen. Loandome is een bedrijf dat kleine leningen financiert met particulier geld en is geen bank. Loandome stelt hogere restricties aan een minilening.

Een negatieve BKR was geen probleem, maar heeft u een uitkering dan kon u hier geen minilening aanvragen. Ook is een minimum inkomen van 1200 euro vereist voor een lening. Uit ervaring bleek overigens dat Loandome erg streng is met de leningen: u maakt geen enkele kans als u niet aan de voorwaarden voldoet.

De kosten bij Loandome bedragen 20% vergoeding over de leensom. Dat is dus 40 euro bij een lening van 200 euro; 80 euro kosten bij een lening van 400 euro. Maar opgelet: niet alleen zijn de kosten hoog, de rente loopt ook nog eens door als u te laat bent met terugbetalen. Bent u laat dan kunt u dus makkelijk in grote problemen komen door veel te hoge rekeningen.

minilening-aanvragen

Alternatief voor de Minilening

Vindt u de minilening ook te duur? Geen nood, er zijn best veel alternatieven voor de minilening. Zo kunt u ook een lening afsluiten met een hogere kredietlimiet, bijvoorbeeld een doorlopend of flexibel krediet. Met zo’n lening kunt u geld opnemen tot uw zelf gekozen kredietlimiet. Heeft u alleen maar een klein bedrag nodig, dan hoeft u bovendien niet meer dan dat op te nemen – ook al heeft u een doorlopend krediet van bijvoorbeld 5000 euro. Heeft u hierin interesse? dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij De Lening Makelaar of Nederlands Krediet Collectief.

 • Via deze aanbieders kunt u binnen 3 tot 5 dagen uw lening gestort hebben. U kunt er direct terecht voor een lening vanaf 2.500 euro.
 • Kiest u voor een doorlopend krediet dan hoeft u dus niet alles van dit geld op te nemen. U bent dan in veel gevallen goedkoper uit dan een minilening. Ook als u alleen 500 euro of 1000 euro wilt lenen.
 • Bekijk de opties bijvoorbeeld via Nederlands Krediet Collectief. Daar kunt u vanaf 2.500 euro lenen en krijgt u binnen 20 minuten antwoord op uw aanvraag.
 • En ook hier geldt: kiest u voor een doorlopend krediet dan hoeft u niet alles op te nemen. Een klein bedrag opnemen van uw krediet is dan net zo goed mogelijk. Rente betaalt u alleen over het openstaande bedrag.

Overige alternatieven

 • U kunt ook snel cash geld lenen via zogenoemde pandjeshuizen. Je krijgt dan geld voor onderpand.
 • Daarnaast zijn er meer andere alternatieven voor de minilening. Bijvoorbeeld als u wilt geld lenen om spullen te kopen, zoals spullen kopen en achteraf betalen zonder rente
 • U kunt ook lenen bij particuliere aanbieders via CrossLend waar u vanaf 1500 euro geld kunt lenen met een persoonlijke lening. Bovendien kunt u bij CrossLend ook kort lenen, bijvoorbeeld 6 maanden.
 • Er ook speciale mogelijkheden voor personen met schulden via de Kredietbanken van de Gemeente. U kunt wellicht in aanmerking komen voor een sociale lening, bijvoorbeeld om bestaande schulden af te lossen.

Minilening.nl en overige aanbieders

Minilening.nl was een van de eerste aanbieders van minilening in Nederland. Bij dit bedrijf kon je een minilening aanvragen tot begin 2014. Het bedrijf had veel klachten, maar staakte uiteindelijk zijn activiteiten naar aanleiding van een rechtszaak. Het zag daarna geen brood meer in de minileningen.

Volgens de Nederlandse wet is het namelijk niet toegestaan om (op jaarbasis) meer dan 14% aan kosten te berekenen voor een lening, inclusief de rente. Dat maakt de minilening voor de kredietgevers niet rendabel. De kosten van de minilening van Ferratum en Cashper zijn op jaarbasis namelijk veel hoger dan dat. Anders zouden de bedrijven geen winst maken.

Daarom ook zijn tussen 2011 en 2014 veel andere aanbieders van de minilening, zoals Betaaldag, Easycredit en Voorschotje.nl, gestopt met het geven van krediet. Bovendien hebben veel aanbieders, waaronder Ferratum en Cashper, hoge boetes van de AFM gekregen of zijn ze verboden.

Op dit moment ontwijken minilening aanbieders bewust de wet door officieel vanuit het buitenland te opereren of gebruiken ze andere constructies. Zoals AFM stelt: “Instellingen blijken creatief in het bedenken van nieuwe kredietvormen en kostenvergoedingen.”