Doorlopend krediet

De meest makkelijke manier om altijd snel geld te kunnen lenen is het doorlopend krediet. Een doorlopend krediet afsluiten heb je zo geregeld bij de bank waar je klant bent, bij je creditkaart of ... Lees meer

De meest makkelijke manier om altijd snel geld te kunnen lenen is het doorlopend krediet. Een doorlopend krediet afsluiten heb je zo geregeld bij de bank waar je klant bent, bij je creditkaart of bij een andere aanbieder van een doorlopend krediet. Met doorlopend krediet kan je altijd direct geld opnemen en dus lenen. Check hieronder de aanbieders.


Inhoud

Wat is het doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet werkt heel simpel: je spreekt een bepaald bedrag af van minimaal 2500 of 5000 tot maximaal vele tienduizenden euro dat je vrij kan opnemen. Maandelijks los je een deel van de lening af. Heb je een maand extra geld nodig, dan kan je opnieuw geld lenen tot het maximum afgesproken bedrag. Wil je dus direct geld lenen dan is dit toch wel een goede lening en bij een aantal aanbieders is het doorlopend krediet zelfs een behoorlijk goedkope lening vergeleken met veel andere soorten geldleningen.

U krijgt een kredietlimiet tot een bepaald bedrag, stel € 10.000,-. U kunt het hele bedrag ineens opnemen, bijvoorbeeld voor een grote aankoop. Op het moment dat u geld heeft opgenomen, begint u ook met aflossen. Iedere maand betaalt u een vast bedrag. U kunt ook een deel van uw limiet opnemen, bijvoorbeeld € 4.000,-. Dan betaalt u ook een vast bedrag per maand terug, maar u kunt daarnaast de resterende € 6.000,- nog opnemen (bron: Nibud).

De doorlopend kredietvorm is een van vormen van geldleningen die sterk bijdraagt dat veel mensen in Nederland op de pof leven. Heb je bijvoorbeeld een redelijk inkomen, dan kan je zo 20.000 tot 30.000 euro extra geld lenen, terwijl je slechts honderd euro per maand aflost en altijd extra geld kan opnemen. Een nadeel van het doorlopend krediet is wel dat de rente vaak variabel is en dus kan wisselen.

Doorlopend krediet rente

De rente van een doorlopend krediet is bij vooral de bekende banken allerminst laag. Zij kunnen met gemak een hoge rente vragen omdat zij veel bestaande klanten hebben die graag bij dezelfde bank ook een doorlopend krediet afsluiten. Daarom zijn er ook erg veel aanbieders te vinden buiten de gangbare banken die een doorlopend krediet veel goedkoper aanbieden. Want er is goed geld te verdienen met het aanbieden van een doorlopend krediet.

Heb je een creditkaart dan kan je ook bij deze aanbieders direct een doorlopend krediet aanvragen. In een aantal gevallen kan dit slimmer zijn, want als je spullen koopt met je creditkaart dan hoef je vaak over de eerste 30 dagen geen rente te betalen. Dat is uiteraard ook een soort van doorlopend krediet. Direct geld lenen met je creditkaart kost daarentegen wel weer extra geld en vaak ook tegenover maximale rente.


Aanvragen doorlopend krediet

Om een doorlopend krediet aan te vragen heb je wel een bepaald inkomen nodig. De aanbieder van het doorlopend krediet wilt graag een bewijs hiervoor zien. Anders laten ze het niet toe dat je direct geld kan lenen via deze methode. Verdien je erg veel geld, dan kan je vaak ook een groot bedrag direct tot je beschikking hebben, tot wel vijftig duizend euro.

Heb je een vaste baan dan is het aanvragen van een doorlopend krediet vaak geen  probleem. Een bank kan direct zien dat je elke maand een bepaald bedrag gestort krijgt en zal je in een veel gevallen een doorlopend krediet geven. Bij een creditkaart maatschappij moet je meestal wel bewijzen insturen dat je kredietwaardig bent. Heb je een negatieve bkr registratie, dan kan je een doorlopend krediet eigenlijk wel schudden, maar dan zijn er wellicht wel andere oplossingen als je snel wilt geld lenen met bkr, bijvoorbeeld via het GKB

De rente van een doorlopend krediet is vaak erg hoog, tot wel 12 procent op jaarbasis. Meer dan 14 procent rente zal je niet tegenkomen, want dat is bij de wet de maximale rente die aanbieders van geld leningen mogen vragen. Maar er zijn ook goedkopere vormen van doorlopend krediet en ook verschillende aflossingstermijnen die banken en andere aanbieders hanteren. Zo kan je ook rentetarieven van 5 procent tegenkomen. Het loont dan vaak ook om gewoon over te stappen naar een van deze goedkopere aanbieders. Nieuwe aanbieders nemen met plezier je oude leningen over, want dan verdienen zij meer geld aan jou.

Lening doorlopend krediet

Een groot voordeel van een doorlopend krediet is dat je altijd per direct geld kan lenen. Maar een groot nadeel is toch wel dat je hier snel aan went. Je gaat dan automatisch meer geld gebruiken dan je hebt. Veel mensen staan bijvoorbeeld bijna altijd ‘rood’ op hun bankrekening. Zo zijn ze dat nu eenmaal gewend. Veel mensen hebben daarnaast ook een doorlopend krediet, voor nog meer geld. Ze leven dus in feite heel erg boven hun eigen mogelijkheden.

Heb je op een moment geen geld dan gaan mensen vaak direct extra geld lenen. Op die manier komen zij wel in de molen terecht van schulden en geld lenen voor schulden. Soms kan het wel lonen om een persoonlijk geldlening aan te vragen om een schuld van een doorlopend krediet af te lossen. Want het is vaak  goedkoper om een persoonlijke lening aan te vragen dan een doorlopend krediet af te betalen. Je bent dan wel minder flexibel met aflossen, want met een persoonlijke lening moet je altijd geld aflossen.

Voor meer informatie over doorlopend krediet zie ook Wikipedia.