Geld lenen voor auto

Geld lenen voor een auto is steeds meer in trek. Hier zijn wel bijzondere risico’s aan verbonden. Zo kan je vaak je auto niet verkopen voordat je de lening volledig hebt afbetaald. Ook zijn ... Lees meer


Geld lenen voor een auto is steeds meer in trek. Hier zijn wel bijzondere risico’s aan verbonden. Zo kan je vaak je auto niet verkopen voordat je de lening volledig hebt afbetaald. Ook zijn er risico’s als je de lening niet kunt betalen.


Bij veel banken en tussenpersonen kan je eenvoudig een lening afsluiten voor het kopen van een auto. Er zijn twee veel voorkomende vormen. Bij het ene model ben jij dan direct de eigenaar van de auto, bij het andere model ben je dat pas als je de lening hebt afbetaald. Het is slim om hier goed op te letten als je de lening afsluit.

Het tweede soort lening, waarbij je bij het afsluiten geen eigenaar wordt van je auto, sluit je vaak direct af bij de autodealer. De lening waarbij je wel eigenaar bent van de auto sluit je aan bij je eigen bank of een tussenpersoon. Vaak lijken de leningen bij de autodealer goedkoper, maar de voorwaarden zijn een stuk minder aantrekkelijk dan bij een gewone lening.



Inhoud

Huurkoop

Waar moet je in dit geval op letten bij het afsluiten van een lening? Het gaat erom dat je als eerste zelf de eigenaar bent en blijft van de auto. Is dit niet zo, dan is er sprake van huurkoop. Dit is een vorm van kopen op afbetaling. Hier zijn risico’s aan verbonden. Een erg groot nadeel is namelijk dat u de auto kan kwijtraken als u de lening nog niet heeft terugbetaald en niet op tijd bent met afbetalen. Zo waarschuwt Nibud, een voorlichtingsinstituut:

Als u de maandelijkse aflossing niet kunt opbrengen, en u heeft het bedrag nog niet voor 75 procent afbetaald, bent u uw auto kwijt.

geld-lenen-voor-auto

Dubbele schuld

Een ander groot risico is dat u juist meer schuld kunt krijgen. Stel dat u de lening niet kunt terugbetalen, en een paar maanden achterloopt. Het is dan mogelijk dat de kredietverlener zoals de autodealer en de auto terugeist, alsook de volledig lening.

De auto wordt dan in de meeste gevallen weer verkocht, en de waarde wordt gebruikt om een deel van de lening af te betalen. Maar u zult dan nog altijd het resterende bedrag moeten terugbetalen. Zo stelt BMW in hun algemene voorwaarden:

In bepaalde gevallen heeft Kredietaanbieder het recht om de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen en het hele verschuldigde bedrag vervroegd op te eisen, alsmede het Voertuig in te nemen.

Dit kan ertoe leiden dat u persoonlijk meer in de schulden komt. Het is dan ook erg belangrijk om de algemene voorwaarden van de lening goed te lezen en goed te weten waar u aan begint.


Kentekenbewijs

Daarnaast is het ook erg goed opletten dat je het kentekenbewijs niet als onderpand hoeft af te geven aan alle kredietverstrekkers. Dan kan het namelijk zo zijn dat je de auto niet kunt verkopen totdat je de lening hebt terugbetaald. Je kan vaak nog wel de auto inruilen bij dezelfde dealer, maar zelf verkopen kan niet. De auto blijft eigendom van de kredietverlener zolang de lening niet volledig is terugbetaald.

Verder is het ook raadzaam om goed op te letten bij leningen waar je de eerste twee jaar de lening nog niet hoeft te betalen. Ook dit soort leningen sluit je vaak direct bij de autodealer af. Het risico van een uitgestelde lening is dat je als je wel moet beginnen met terugbetalen, het geld hiervoor nog niet hebt. Het is dan ook raadzaam om direct vanaf het begin al geld opzij te leggen om de lening terug te betalen als het zover is.

Een alternatief voor een private lease autofinanciering is Financial Lease. Daarbij bent u wel eigenaar van de auto.