De laatste jaren zijn er redelijk wat rechten bijgekomen voor de consument. Als jij een minilening wilt afsluiten dan gelden deze rechten ook voor jou. Wees je bewust van deze rechten, ze kunnen je helpen om je kosten laag te houden.
Zo bestaat er de regel dat iedere consument zijn lening mag annuleren zonder extra kosten. Dat kan binnen 14 dagen. Heb je een minilening afgesloten en heb je je bedacht, dan kan je deze altijd zonder extra kosten annuleren. Zo adviseert de AFM, de Autoriteit Financiële Markten:
Weet waar je voor tekent en lees de kleine lettertjes. Neem contracten goed door en zorg dat je ze begrijpt. Weet ook dat er in principe een zogenaamde ‘ontbindingsperiode’ geldt. Tot 14 dagen nadat het contract voor de lening is gesloten, kun je je bedenken en het contract opheffen.
Dit is erg belangrijk om te weten. Als je dus je lening wilt annuleren dan kan dat altijd binnen 14 dagen zonder extra kosten. Je moet dan voor die tijd het geld terugstorten op de rekening van de kredietverstrekker en direct schrijven naar de kredietverstrekker. Dit geldt ook voor minileningen, minikredieten en flitskredieten.
Het is echter niet 123 duidelijk wat de kredietverstrekker zal doen hiermee. Je hebt best kans dat de kredietverstrekker dit niet leuk vindt en toch bepaalde kosten op je wilt verhalen. Doe hier dan niet aan mee! De kredietverstrekker kan je nog zoveel rekeningen en aanmaningen sturen, bij de rechtbank houdt dit geen stand. Het is wel belangrijk om altijd te reageren op aanmaningen en dergelijke.
Mocht je in de situatie terechtkomen dat je te laat bent met het terugbetalen van je lening, dan is het ook heel belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Zo mogen de incassokosten niet hoger zijn dan 40 euro als de totale rekening lager is dan 266,67 euro. Is de rekening hoger, dan mogen de kosten niet meer dan 14% bedragen.
Bovendien moet de schuldeiser “minimaal één betalingsherinnering sturen met een betalingstermijn van 14 dagen. Hierna mogen incassokosten in rekening worden gebracht.” Zie voor meer informatie ook de website van de consumentenbond en de video hieronder.